Fue Saç Ekimi

Follicular Unit Extraction açılımı ile yazılan FUE Saç Ekim tekniği 2004 yılında Fut saç ekim tekniğinin yerine kullanılmaya başlanmıştır. Kelime anlamı olarak kıl kökünün alım şeklini tarif eden Fue tekniği kıl kökünün tek tek alındığını tanımlamaktadır. Fue tekniğinde ilk amaç kısa zamanda en fazla foliküler greftini en doğal şekilde transfer edebilmektir. Bu operasyon hastane ameliyathanesinde, steril şartlarda, lokal anestezi altında yapılır.

Saç ekimine karar verildikten sonra 3  aşamada ekim işlemi gerçekleştirilir.

1.Aşama : Saç Ekiminde Kişiye Özel Tasarım Ve Saç Çizgisi 

Ön hat planlaması yapılmadan önce saç analizi gerçekleştirilir ve böylece hastaya kaç greft saç ekimi yapılacağına karar verilir.

Kişiye özel saç tasarımın yapılması saç ekim operasyonunun en önemli aşamasıdır. Yüz üzerinde çeşitli açılardan yapılan tasarımlarla saç ekim işleminin nasıl yapılacağı planlanır. Kişinin saç çizgisi yani alnın üstündeki olması gereken şekli ve şakak bölgelerinin tasarımları da yapılır. Saç ekiminde saç çizgisinin belirlenmesi operasyonun başarısını etkileyen en önemli faktördür. Bu çizgiyi tasarlarken ve çizerken  ekim yapılacak kişinin de görüşleri ve istekleri dikkate alınır. Çünkü ekim işleminden sonra saçın doğal görünmesini sağlayan en önemli aşamadır. Saçın yüz çevresinde oluşturduğu kısmın yüze uygun bir şekilde girintili çıkıntılı ve seyrekliği ile yoğunluğu olmalıdır. Yüz çevresinde yüz ile uyumlu bir şekilde ilerlemeyen saç çizgisi hiç de estetik olmayan bir görünüme neden olarak kişiye oldukça rahatsızlık verebilir. 

                       

 

 

Saç dökülmesi sebebiyle gün geçtikçe geriye çekilen ön hattın, saç ekimi yöntemiyle yeniden dizayn edilmesi sağlanır. Her kişi için standart bir ön hat çizgisi belirlemek yanlıştır. Bunun için kişinin yüz yapısı, saç yapısı, yaşı ya da cinsiyeti gibi çeşitli faktörler dikkate alınmalıdır. Amaç kişinin yüzü için en ideal saç çizgisi belirlenmesidir.

 Şakaklarda ortaya çıkan açıklık  ile yapılan çizimler de ön hat çizgisini oluştururken yumuşak hatlara sahip kişilere genelde U şekli veya daha oval sembolize edilirken , sert hatlara sahip kişilere M veya V gibi üçgen  ön saç çizgisi şekilleri çizilebilir. 

Kişinin içinde bulunduğu yaşı ve saç ekim planlamasında  çok önemli bir durumdur. 25’li yaşlardaki bir kişi ile 40’lı yaşlardaki bir kişiye  saç ekimi planlamasında içinde bulundukları yaşın getirdiği özelliklerin dikkate alınması gerekir. 25 yaşında ekim yaptıracak kişinin ileride var olan saçlarının dökülme ihtimalini hesaplayarak saç greft sayısını ve ön çiziyi planlamamız gerekecektir. Bu planlama yapılmaz ise saç ekimi yaptıran  için ilerleyen dönemlerde oldukça rahatsızlık verici bir durum ortaya çıkabilir.

Son olarak saç kesimi yapılarak kişi operasyona hazır hale getirilir.

 

2.Aşama: OPERASYON

Ameliyatlar kesinlikle hastane ameliyathanesinde uzman ekiplerce uygulanması gerekmektedir.

                      

 

*LOKAL ANESTEZİ “donör bölgesinin uyuşturulması”: Yüzüstü yatırılan hastanın, tüm kafa bölgesi  batikon ile dezenfekte edilir. Donör bölge (genellikle arka iki kulak arasında kalan ense kısmı) greft toplanması sırasında herhangi bir acı hissetmemesi için lokal anestezi ile uyuşturulur. Çok ince uçlu iğneler yardımıyla yapılan lokal anestezi sırasında hasta hafif bir ağrı hissedebilir.

*GREFT ALIMI: Anestezinin etkisi 10 ile 20 dakikadır. Kişiden kişiye değişebilir. Sonrasında greft alımı başlar. Greftler milimetrik çaptaki, uçları keskin boru şeklindeki “micro-punch” denilen uçlarla hazırlanarak alınır. Bu işlemde micro motor denilen cihaz kullanılır. Micromotorla greft alım işlemi ufak vuruşlarla hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.Micro-punch’ın boru şeklindeki keskin uçları saç köklerini içeren foliküllerin etrafında 0,6 mm – 0,8 mm çapında dairesel kesiler meydana getirmektedir. Bu şekilde kısa sürede yerinden çıkarılmaya hazır hale gelen saç kökleri cımbıza benzer cerrahi bir alet olan micropen-set yardımıyla rahatça toplanabilmektedir.

Bu işlemde en önemli husus kıl kalınlığına göre en uygun boyuttaki punch uçlarının tercih edilmeli.   

                                    

                         

        Yukarıdaki fotoğraf greft alım işlemi yeni tamamlanmış donör bölgenin durumununu gösterir.

 

*TOPLANAN GREFTLERİN HAZIR HALE GETİRİLMESİ: Greftler dikkatlice fazla doku ve yağ katmanından ayrıştırılarak tek tek özel bir solüsyon içerisindeki gazlı bezin üzerine yerleştirilir. Uzun süreli mikro cerrahi operasyonlar olan saç ekim operasyonlarında, beslendiği ve korunduğu kafa dokusundan ayrılan saç köklerinin ekilecek ana kadar geçen sürede (yaklaşık 2 ila 6 saat) en doğru şekilde saklanması, saç köklerinin yeni ekim noktasına tutunarak natürel halini alabilmesi için en önemli sebeplerinden biridir.  Saç kökleri çoğunlukla “serum” olarak adlandırdığımız tuzlu solüsyonlarda saklanmaktadır. 

 

                    Greft
Greft içinde saç kökleri tekli, ikili, üçlü,dörtlü ve beşli olarak   bulunurlar. Kişinin donör alanından toplanan saç köklerini içinde bulunduran greft, bir doku parçasıdır.

*GREFT SAYIMI: Genelde saçını ektiren kişilerin en merak ettiği ve güvenemediği konulardan biridir. “Acaba bana 4000 greft dendi gerçeği nedir?” sorusu zihni meşgul eden sorulardandır. Saç ekimi yapılacak olan alana, donör bölgeden toplanan greft sayısı kadar kanal açılacağı için greft sayımının doğru yapılması son derece mühimdir. İçerisinde greft yerleştirilmiş koruyucu petlerin üzerindeki saç köklerinin soldan sağa ve yukarıdan aşağıya doğru çarpmak bize her bir pette kaç tane greft olduğunu gösterir.Saçını ektiren kişiler bu petriler vasıtasıyla çok basit bir  şekilde hesap yaparak kendisine ekim yapılacak sayıyı bulabilirler.

                                 

*KANAL AÇMA İŞLEMİ: 30 dakika saç çizimi ve kesiminden sonra yaklaşık 3 saatlik lokal uygulaması ve greft alımı- dizimi gerçekleştirilir. Yüzüstü pozisyonunda yatarak işlem gören kişi bu işlemde sırt üstü pozisyonuna  aldırılır. Ekim yapılacak alan lokal anestezi ile uyuşturulur.Çok ince uçlu iğnelerle yapılan bir işlem olduğundan ağrı çok az olur. Derideki uyuşma 15-20 dakika sürer.

Kanal açma işlemi saç ekiminin en önemli aşamasıdır. Ekilen saçların doğru açı ve doğal bir görünümle çıkması kanal açma aşamasıyla başlar. Daha önceden planlanan açı ve yönde, doğru derinlikte kanallar açılması deneyimli uzman kişilerce mümkündür.

Kanal açma işleminde 3 önemli nokta vardır. 

1)  Kanal genişliği ve derinliği: Saç yapısının durumuna kullanılacak kanal açma aletinin boyutu belirlenir. Bazı kişilerde 0.6 uç kullanılırken bazı kişilerde 0.8 uç kullanılabilir. 

2) Kanal açıları: Saçların doğru açılarda yerleştirilmesi doğallığı sağlayan en önemli etkendir. Saçların, kafa yüzeyi ile yapacağı açılar var olan saçlar ve saç açıklığı dikkate alınarak hesaplanır. 

3)Kanal Yönleri: Açılacak olan kanalların, kişinin dökülmeden önceki saçlarının yönleriyle benzer şekilde yerleştirilmesi kişinin ilerde saçlarına, kendi özgün görüntüsüne uygun şekiller verebilmesini sağlar.

                             

Yukarıda bahsedilen bu 3 önemli noktada başarılı olabilmenin sırrı ise saç ekimi tecrübesi, bugüne kadar ekim yapılan hasta sayısı, doğru hesaplama ve el becerisidir. Kanal açma işlemi nasıl yapılır?

Saç ekimi işlemlerinde Lateral Slit ve Perkutan olmak üzere 2 çeşit farklı teknik kullanılmaktadır. Donör bölgeden saç kökleri toplandıktan sonra ekim yapılacak alan lokal anestezi ile uyuşturulur. Sonrasında ön görüşme aşamasında kesinleştirilen ,hastaya uygulanacak olan saç ekim metodunun gerektirdiği kanal açma tekniği uygulanır.

Kanal açma işleminde günümüzde 2 teknik uygulanmaktadır

Lateral Slit: En yaygın olarak kullanılan tekniktir. Küçük açılarda kanal açılmasına olanak tanıyan Lateral Slit tekniğinde doğal sonucu yakalamak da kolaylaşır. FUE tekniği ile uygulanan saç ekimi işlemlerinde, genellikle çelik uçlu bladeler  kullanılarak uygulansa da safir uçlu bladeler ile de uygulanabilir. İz bırakmayan yöntemlerdendir. DHI saç ekiminde ise; Choi kullanılarak kanal açılır.

Perkutan Tekniği: Diğer tekniklerle kıyaslandığında daha zahmetli olan ve uzun süren Perkutan tekniğinde kanallar, özel mikro uçlu iğneler kullanılarak yuvarlak şekilde açılır.  Açılan kanallar mikro seviyede olduğundan iz bırakmaz.

Hangi tekniğin uygulanacağı kişinin saç yapısına göre tespit edilir.

*SAÇ KÖKLERİNİN EKİMİ:  Bu aşamada greft sayısı kanal açıldıktan sonra ekim işlemi başlar. Önceden ekime hazır hale getirilmiş saç kökleri, “micropen-set” yardımıyla tek tek açılan yuvalara yerleştirilir. Ekim işleminde de önemli nokta micro-set ile greftleri doğru şekilde tutmak ve açılmış kanal boyuna göre yerleştirebilmektir. Yanlış tutmalar ve yerleştirmeler  köklere zarar verebilir. Buda sonucu etkiler.Bu yüzden tecrübe  saç ekiminde en önemli konudur. Her aşamasında dikkat edilecek bir operasyondur. Ekim işlemi tamamlandıktan sonra kişinin gerekli pansumanı ve bandajı yapılmak suretiyle işlem tamamlanmış olur.

                                 

Köklerin Transfer İşlemi kanalların açılımından sonra ekim pensetleri ile kökleri yerleştirme işlemi yapılır.

3) OPERASYON SONRASI: 

*İlk 3 gün ekim yaptıran kişi için çok önemlidir. Çünkü kökler nakledildiği yerde çok yenidirler ve korunmaları gerekir.

                                      .

 

-Bu yüzden bu alana su değdirilmemeli, cinsel ilişkiye girilmemeli, kaşınmaması ve elle temastan kaçınılması gerekir. En az 1 gün istirahat tavsiye edilir. 

-Alım bölgesine yapılan bandajı 24 saat sonra evinizde çıkartabilirsiniz.

-Özellikle sert çarpmalardan ve darbelerden korunmalıdır. Yatış şekli  sırt üstü olmalı ve öne doğru süreklilik arzeden telefonla oynama, bilgisayarda  vakit geçirme v.b. gibi hareketlerden kaçınılmalıdır. Buradaki amaç yüzdeki şişmeyi engellemektir. 

-Bu 3 gün zarfında reçete edilmiş ilaçlar düzenli alınmalıdır. Ağır ve yorucu işlerden kaçınmak gerekir. İlk 3 gün saç ekimi alanının güneşle temasından kaçınmak gerekir. Dışarı çıkmanız gerekiyorsa; yumuşak kumaştan yapılmış başınızı sıkmayacak bir şapka veya şemsiye kullanılmalıdır.

-Bol su tüketilmelidir. ilk 3 gün boyunca alkol,çay, kahve ve sigara tüketilmemesi faydalı olacaktır.

-3.gün tarife göre kesinlikle sürtme hareketi yapılmadan tazyiksiz bol su ile önerilen bir şampuanla yıkanır ve bu yıkama 10.güne kadar aynı şekilde yapılır. Saç ekimi işleminin üzerinden 10.günden sonra saçlar, parmak uçlarıyla nazikçe masaj yapılarak yıkanmaya başlanır. Ekim yapılan bölgeye saç kurutma makinesi 2 ay boyunca kullanılmamalıdır. Havlu ile kurutulmalıdır.

– Saç ekimini takip eden 10. -15.gün arası işlemden kaynaklanan kabukların dökülmüş olması gerekir. Dökülmeyen kabuklar varsa; yıkama sırasında masaj yardımıyla fazla da zorlamadan dökülmelidir.

– 1 ay süre ile ağır spor, hamam, havuz, deniz gibi aktivitelerden ve aşırı güneşten sakınmak gerekir.

– Ekilen saç tellerinin 2-3 hafta içerisinde dökülmesi doğal bir süreçtir. 2-3 ay sonrasında tekrar çıkmaya başlayacak olan saçlar gözle görülebilir hale gelecek ve 6. aydan sonra yavaş yavaş istenilen konuma gelecektir. Genellikle 8. ayda istenilen sonuç alınmış olur. Bazen bu süreci PRP , mezoterapi tedavileri ve destek vitminlerle desteklemek daha iyi sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.Saç ekimi sonrasında ilk 3 ay makasla kısaltılabilecek olan saçlar, 6 aydan sonra traş edilebilir.