Sakal ve Bıyık Ekimi

Sakal Ekimi Nedir?

Erkekler için bir sembol olan sakal ve bıyıklar, yoksunluğunda veya kaybında psikolojik sorunlar oluşturabiliyor. Bu sorunu yaşayanlar için yapılan sakal ve bıyık ekimi işlemlerine gelişen teknolojinin eklenmesi uygulamalara olan talebi arttırıyor. Artık bir erkek sakalında veya bıyığında eksiklik yaşıyorsa, ekim yaptırabileceğini bilmekte olup  oluruna bırakmamaktadır.

Sakal Ekimi; genetik faktörler, kazalar ya da çeşitli hastalıklar sebebiyle yüzünün belirli bölgelerinde sakal çıkmayan ya da eksik çıkan kişilerin, daha gür ve doğal görünümlü sakallara kavuşmasını sağlamak amacıyla saç köklerinin yüz bölgesindeki köse alanlara nakledilmesidir.

Bazı insanlarda genetik, bazılarında hastalık, bazılarında ise kaza sebebiyle oluşan sakal kaybı artık kaderiniz değil. Bununla birlikte köselik diye tabir edilen sakalsızlık da bu duruma dahil. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, nasıl ki kellik ortadan kalktıysa, aynı şekilde köselik de ortadan kalktı. Çünkü sakal ektirme, günümüzde birçok insana hayal ettikleri sakala kavuşmalarını sağlıyor. Peki sakal ekimi kimlere yapılabiliyor ve nasıl gerçekleştiriliyor?

Sakal Ekimi Yaptırmaya kimler uygundur?

Sakal ekimine karar veren bir kişinin, öncelikle hangi sebeple sakal kaybı yaşadığı analiz edilir. Çünkü sakal dökülmesi de, saç dökülmesinde olduğu gibi stresten veya hormonsal bozukluklardan kaynaklanabilir. Bunların dışında, kişi bir kaza veya hastalık neticesinde sakallarını kaybetmiş olabilir. Bazı insanlarda ise bu durum genetiktir. Ergenlik döneminden bu yana sakalı hiç çıkmamış olabilir. Tüm bu sebepler araştırıldıktan sonra sakalın ekilip ekilemeyeceğine karar verilir. Peki, kimler sakal ektirebilir?

Sakal ekimi genel olarak her yaş grubuna yapılabilmektedir ancak burada önemli olan ekim yaptırmak isteyen kişinin gerçekten o bölgeden köselik yaşıyor olmasıdır. Erken yaşlarda sakalının çıkmadığını ve çıkmayacağını düşünerek ekim yaptırmak isteyen kişiler oldukça dikkatli karar vermeli, köselikten emin olmadan sakal ektirmemelidir. Bu anlamda en az 21-22 yaşına kadar beklenmesi gerekmektedir.

Öncelikle sakal ekimi planlaması çerçevesinde hangi bölgeye kaç greft ekim yapılacağına ve donör alana karar verilir. Sakal ekiminde en sağlıklı donör bölgesi ensedir.Sakal Ekimi Nasıl Yapılır?

Sakal ekiminin planlamasında, diğer bölgeler ile uyum çok önemlidir. Kıl kökleri yönleri ve açılarıyla çevredeki doğal kökler ile bir bütün, bir uyum içerisinde olmalıdır.  Sakal ekiminde de, saç ekiminde olduğu gibi donör bölgesinden kökler toplanır ve ekim teknikleriyle ekilir. Operasyonun adım adım aşamalarını 9 maddede anlatalım;

  1. Başın arka tarafı donör bölge olarak kullanılır. Lokal anestezi uygulandığı için, operasyon esnasında acı veya ağrı olmaz.
  2. Ekilecek kök sayısına göre yaklaşık 2-4 saat süren bir operasyondur.
  3. Dhi kalem yöntemi veya Safir fue tekniği ile ekim yapılabilir.
  4. Saç ekiminde olduğu gibi, sakal ekimi sonrasında da hastanın hastanede yatmasına gerek olmaz.
  5. Operasyon sonrasında küçük kırmızı noktalar oluşabilmektedir. Bu kırmızı noktalar kan pıhtıları olup, ekilen sakal köklerinin beslenebilmesi açısından faydalıdır. Yaklaşık 1 hafta içerisinde tamamen kaybolurlar.
  6. İkinci haftadan sonra uzayan sakal, makasla kısaltılabilir.
  7. Yine ikinci haftadan sonra şok dökülme denilen olay gerçekleşmektedir. Şok dökülme sonrasında ekilen sakalın tamamı 6 – 8 ay arasında çıkar.
  8. Operasyondan sonra, köklerin bulunduğu yere tutunabilmesi için, sakal tıraşının en az 1 ay sonra yapılması tavsiye edilir.

 

BIYIK EKİMİ

Bıyık ekimi, bıyıklarının yoğunluğunu ve şeklini beğenmeyen 20 yaş üstü erkeklerde, donör bölgeden alınan kıl köklerinin gerekli olan bıyık bölgesine nakledilmesi, ekilmesidir. Bıyık ekimi, lokal anestezi altında 2-3 saat süren micro cerrahi operasyonla acısız,ağrısız ve dikişsiz yapılır.

Bıyık şekli, erkeklerde dış görünüşü önemli ölçüde değiştirmektedir. Kimi kadınlar saç rengini veya modelini değiştirerek kendilerini daha iyi hissederken,erkekler ise sakal veya bıyık bırakarak kendilerinde bazı değişiklikler yapabilmektedirler.

Bu açıdan baktığımızda, “erkeğin süsü bıyığı ve sakalıdır” dersek yanlış olmaz. Kimi erkeklerin genetik yapısı yüzünden bıyıkları çıkmayabilmekte ya da az çıkmaktadır. Bazen bir hastalık ya da kesikten dolayı kalıcı olarak bıyık bölgesinde kayıplar yaşanabilmektedir.   İşte, bıyık ekimi tam da bu noktada devreye girer

Bıyık Ekimi Nasıl Yapılır:

Bıyık ekimi de saç ekimi ile benzerlik gösteren bir işlemdir ancak bıyık ekimi yüz bölgesine yapılacağı için çok daha hassastır. Yüz bölgesine yapılan ekimlerde, komplikasyonlar ve iz kalma durumu gibi istenmeyen risklerin ortadan kaldırılması için oldukça dikkatli davranılmalıdır.

  • -Ağrısız ve acısız bir ekim için, operasyon öncesinde sadece dudak üstüne lokal anestezi yapılır,
  • -Donör bölge olarak genellikle ense tercih edilir. Bununla birlikte, bıyık ektirme işleminde duruma göre donör bölgesi değişiklik gösterebilmektedir. Sakal bölgeside ekim için donör olarak kullanılabilir.
  • -Donör bölgeden micromotor yardımıyla saç kökleri tek tek toplanır,
  • -Kişinin bıyıklarındaki seyreklik veya köselik durumuna göre 300 – 500 arası kök toplanılabilir,
  • -Tek tek toplanan kökler, temizlenip ayıklandıktan sonra bıyıksız bölgede açılan kanallara yerleştirilir.2015 yılına kadar fue tekniği ile bu işlem yapılırken artık Dhi kalem yöntemi ve Safir Fue tekniği ile daha sorunsuz ekimler gerçekleşmektedir.
  • -Ekim yapılan alan açık bırakılırken, donör alan 1 gün bandajlı kalacaktır. Bu sürede ekim yapılan alan 3 gün boyunca yıkanmaz.
  • -Ekim sonrası iyileşme yaklaşık 10 gün içerisinde gerçekleşir. Bu süre içerisinde kıl kökleri önce kabuklanır. Bu kabuklanmalar 3. gün yapılacak olan ilk yıkamayla birlikte yavaş yavaş dökülmeye başlar ve kıl köklerindeki iyileşme gerçekleşir.
  • -Bıyık ekimi gerçekleştirildikten sonra, bıyık kılları yaklaşık 15 gün sonra makasla kısaltılabilir,
  • -Ekimden 2 – 3 hafta sonra şok dökülme başlayabilmektedir. Herkeste görülmeyen şok dökülme sonrası, dördüncü ayın ortası gibi bıyık kılları tekrar çıkar ve normal bıyıl uzama hızına göre uzamaya başlar.
  • -Ekim sonrasındaki altıncı aydan sonra, ekilen kökler normal döngüde uzar.

Bıyık Ekimi Öncesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Bıyık Planlaması: Bıyık ekimi için uygunsanız, önce bıyık planlaması yapılır. Bu işlem sırasında kaç kök ekileceği, hangi bölgeye ekim yapılacağı ve hangi teknikle yapılması gerektiğine karar verilir. Ekilen bölgedeki kılların rahat ve sağlıklı bir şekilde beslenebilmesi için, gereğinden sık ekim yapılması önerilmez.

Bıyık Ekimi Merkezi Seçimi: Bıyık ekimi, saç ekim merkezlerinde gerçekleştirilmektedir. Bu işlem micro cerrahi bir işlemdir ve yalnızca tam teşekküllü hastane ortamında uzmanlar tarafından yapılmalıdır.

Ekim Yöntemi: Operasyon öncesi dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise, ekim işleminde hangi yöntemin kullanılacağıdır. Geçmişte  FUE yöntemi yaygın olarak kullanılmakta iken günümüzde yeni yöntem DHİ kalem veya Safir Fue tekniği  uygulanmaktadır.

Bıyık ektirme işlemi sadece köse erkeklerde değil, bıyığı seyrek olan ya da belirli bir sebepten (kesik, yanma, yaralanma) bıyık kaybı yaşayan kişilere de yapılabilmektedir. Bıyığının yoğunluğundan memnun olmayan erkekler, donör bölgesi uygun ve operasyon için gerekli şartları taşıyorsa bıyık gürleştirme ekimi yaptırabilir.

Bıyık ekimi sonrasında yeni ekilen bıyığı gürleştirmek, hızla iyileşmesi, sağlıklı bir şekilde çıkmasını sağlamak için prp, mezoterapi veya vitamin takviyesi gibi kıl köklerini besleyen ve güçlendiren yöntemler, sakal bıyık gürleştirme yöntemleri olarak kullanılabilmektedir.

Sakal ve bıyık ekiminde ciltteki kanallar manuel punç denilen özel bir kanal açma yöntemiyle “mikro punç” şeklinde adlandırılan 0,6 mm – 0,8 mm’lik tıbbi aletlerle açıldığı için ciltte kesikler açılmaz ve ekim sonrası sakallar ekildiği gibi tek tek çıkar.