DHI (Direct Hair Implantation-Doğrudan Saç Ekimi) saç ekimi yöntemini, fue saç ekim yönteminden ayıran tek özellik greftlerin saçsız alana ekilmesi bölümüdür. Saç ekim öncesi- sonrası, saç greftlerinin donör bölgeden alımı ve greftlerin sayım işlemleri ile muhafazasında yapılan bütün işlemler fue saç ekimi ile aynıdır.
2015 de ülkemizde uygulanmaya başlayan “Kalem tekniği” olarak da anılan bu yöntemde ekim için, “choi” ya da ” “implanter” adı verilen özel medikal kalemler kullanılır. Choi kaleminin iğnesi silindirik ve keskin uçludur. Kanala benzeyen iğne içerisine greft yerleştirilir ve planlanan alana ekim yapılır. Bu sayede saç ekimi yapılacak bölge tıraş edilmeden ekim işlemi gerçekleştirilebilir. Özellikle sıklaştırma işlemlerinde Dhi ekim yöntemi tercih edilmektedir. DHI kalemleri sayesinde, saç kanal açma işlemi ile saç köklerinin yerleştirme işlemi aynı anda gerçekleştirilebilir hale gelmiştir.
*DHI saç ekimi de tıpkı FUE saç ekimi gibi lokal anestezi, iğnesiz anestezi veya sedasyon altında rahatlıkla yapılabilen bir uygulamadır.
*Choi implanter kalemi ile gerçekleştirilen bir saç ekim operasyonunda toplanan saç folikülleri kalemin içine birer birer yerleştirilir.
*Bu yerleştirme çok özenli ve dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Aksi halde köklere zarar verilebilir. Sonra bu kalemler ekim yapılacak uzmana verilir. Her bir kalem de bir greft vardır. Kullanımdan sonra tekrar içine greft sürülür tekrar ekime hazırlanır.Bir seansta 20-40 arası kalem kullanılır.
*Bu noktada uzman saç köklerini en uygun açı olan 40-45 derecelik açılarla eker. Bu açının dışında bir diğer önemli nokta ise doğru yöndür ve bu da ekim olan kişinin önceki saçların gösterdiği yöne uygun olarak yapılmasıdır.
*Choi iğnesine yerleştirilmiş saç kökleri açı ve yön doğru belirlenip iğnenin itme özelliği ile ekimi gerçekleştirilir.
*Bu kalemlerin uçları farklı ölçülerde olabilir. Bunu belirleyen faktör kişinin saç kökü ve kalınlık yapısıdır.
*Dhi saç ekim metodunun FUE yönteminden doğal olarak çeşitli avantajları ve dezavantajları vardır.
DHI yönteminin avantajları
-Kesi alanı daha az olacağından kanama riskini mümkün olduğunca en aza indirir.
-Özellikle sıklaştırma işlemlerinde saç kesimi olmadan saç aralarına rahatlıkla girilebilir.Fue yönteminde ise sıklaştırmalarda kanal açma işlemi olacağından saçların kesilmesi gerekmektedir.
-Dar alanlarda yüksek sayıda greft çalışılmasına uygun bir yöntemdir.
-Kadınların ve uzun saçlı erkeklerin (5-6cm uzunlukta) ekimlerinde saç kesimine gerek kalmaz, greft alımında da sayı yüksek değilse donör bölgeden kat kat alım yapılmak suretiyle komple saçların sıfır numara vurulmasına gerek kalmayacaktır.
-Saç ekim operasyonu sonrası daha hızlı iyileşme görülebilir, böylece hasta kısa sürede günlük rutinine rahatlıkla dönebilir.
-Bu yöntemde traşsız saç ekimi de denilmektedir. Ancak gerçekte alım yapılacak alandan özellikle erkeklerin saçları kısa olduğundan donör bölgenin sıfırlanması gerekmektedir.
DHI yönteminin dezavantajları
-Bu tekniği iyi bir şekilde kullanıp yapan ekip az bulunmaktadır.
-Özenli davranılmadığında implanter’ların doldurulması esnasında saç köklerine zarar verilebilir.
-Choi kalemlerinin ithal ve uçlarının tek kullanımlık olması nedeni ile masraflı bir yöntemdir.
-Ekim işlemini yapacak kişinin dikkatli ve yüksek kondisyonda olması gerekmektedir.
Dhi yöntemi ile ekim yapılmış ameliyat sonrası bir görüntü